MINDENT A BÉTA-KAROTINRÓL
A béta-karotin egy A-provitamin karotinoid, amelyet a szervezet igény szerint könnyen átalakít A-vitaminná. A különböző növényi eredetű élelmiszerekben megtalálható béta-karotin számos gyümölcs és zöldség vörös, narancssárga és sárga színét adja (narancs, répa, tök, mangó, barack stb.)
Béta karotin bevitele számos egészségügyi előnnyel jár. Mivel a túl sok A-vitamin mérgező lehet, a béta-karotin szedése biztonságosabb megoldás lehet, mint az A-vitamin szedése táplálék kiegészítő formában hiszen a szervezet a béta-karotint szükség szerint A-vitaminná alakítja, így elkerülhető az esetleges A-vitamin-mérgezés.
Miért kell odafigyelnünk ,hogy megfelelő mennyiséghez jutassuk a szervezetünket?
Bár a béta-karotin minden zöld növényben megtalálható, de legnagyobb mennyiségben a rebarbara, a sárgarépa, a paraj, a kelkáposzta, a sárgadinnye és a kajszibarack tartalmazza. Sajnos manapság a sok környezetkárosító vegyszer miatt, a legtöbb ilyen növény nem nyújt elegendő vitaminforrást. Ha nem megfelelően készítjük el ( főzés és sütés magas hőfokon) akkor még többet veszt az adott növény a vitamintartalmából.
Milyen előnyei vannak a béta-karotinnak?
Az immunrendszer egészsége
Tudtad ,hogy pl. a dohányzás akár 20-30 mg béta karotint és 200-500mg C vitamint is felhasználhat a szervezetünkből antioxidáns formájában ?
Mivel a béta-karotin antioxidáns, a szervezetben fellépő oxidatív stressz csökkentése révén növelheti immunrendszerünk egészségét. Az oxidatív stressz közvetlenül hozzájárul a krónikus betegségekhez, beleértve a szívbetegségeket, az ízületi gyulladást, az Alzheimer-kórt, a cukorbetegséget, a stroke-ot, az érelmeszesedést és még sok mást.
A béta-karotinnak nem csak fontos szerepe van az immunrendszer támogatásában de a vérképzésben is, valamint támogatja a csontok egészséges növekedését és fejlődését.
A szem egészsége
A béta-karotin segíthet megelőzni a szembetegségek kialakulását, és elősegítheti a szem jó egészségét.
Kutatások szerint a béta-karotinban és más karotinoidokban gazdag étrend akár 35%-kal is csökkentheti az időskori makuladegeneráció kialakulásának kockázatát. Ez különösen igaz a dohányosokra, akiknél fokozottan fennáll a makuladegeneráció kockázata.
A béta-karotin a szaruhártya – a szem felszínének – egészségesen és nedvesen tartásával hozzájárul a szem egészségének javításához is. Az A-vitamin javíthatja az éjszakai látást vagy a gyenge látást, mivel segít a szemnek a fényt az agyba küldött jelekké alakítani.
Erős antioxidánsként a béta-karotin segít csökkenteni a szemünket érő oxidatív stresszt, amelyet a készülék képernyőjéből származó kék fény és az UV-sugárzás okoz.
A tüdő egészsége
A béta-karotinban gazdag étrend jótékonyan hat a tüdő egészségére.
A hámsejtek, vagyis a szövetek bélésében lévő sejtek fenntartásában való részvétele miatt az A-vitamin létfontosságú az egészséges légutak számára.
Az A-vitaminhiány növeli a különböző fertőzések kialakulásának és halálozásának kockázatát, valamint a légúti betegségek kialakulásának kockázatát.
A bőr egészsége
A béta-karotin elsősorban antioxidáns funkciójának tulajdoníthatóan segíthet a bőr egészségének és megjelenésének javításában.
Tanulmányok szerint a béta-karotinban gazdag étrend javítja a bőr védekezőképességét a nap UV-sugárzásával szemben. Ez a védelem segít a bőrnek megőrizni rugalmasságát, és csökkenti a nap okozta károsodások hatásait, beleértve a finom vonalakat, ráncokat és napfoltokat.
A béta-karotin hatásai segíthetnek a pattanások megelőzésében és a bőrhibák csökkentésében. Természetes hámlasztó képességgel is rendelkezik, mivel elősegíti a sejtek cserélődését, javítva ezzel a bőr egészségét és megjelenését.
Ha a természetes barnaság a cél, a béta-karotinban gazdag élelmiszerek fogyasztása növelheti a bőr pigmentációját. A béta-karotinban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a sötétzöld leveles zöldségek, mint a kelkáposzta és a spenót, a sárgadinnye, a tök, a sárgarépa, az édesburgonya, a piros és sárga paprika, valamint a sárgabarack.
Mivel a karotinoidok zsírban oldódnak, egy olaj, diófélék és magvak fogyasztása segíthet a béta-karotin jobb felszívódásában.
Mentális egészség
A béta-karotin javíthatja a mentális egészséget, beleértve a kognitív funkciókat és a memóriát, köszönhetően antioxidáns státuszának.
Referenciák:
Pizzorno J, Murray M. Textbook of Natural medicine ,3rd edition, Volume 1.
Huang X, Gao Y, Zhi X, Ta N, Jiang H, Zheng J. Association between vitamin A, retinol and carotenoid intake and pancreatic cancer risk: Evidence from epidemiologic studies. Sci Rep. 2016;6:38936. Published 2016 Dec 12. doi:10.1038/srep38936
Middha P, Weinstein SJ, Männistö S, Albanes D, Mondul AM. β-Carotene Supplementation and Lung Cancer Incidence in the Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention Study: The Role of Tar and Nicotine. Nicotine Tob Res. 2019;21(8):1045-1050. doi:10.1093/ntr/nty115Rutjes AWS, Denton DA, Di Nisio M, Chong LY, Abraham RP, Al‐Assaf AS, Anderson JL, Malik MA, Vernooij RWM, Martínez G, Tabet N, McCleery J. Vitamin and mineral supplementation for maintaining cognitive function in cognitively healthy people in mid and late life. Cochrane Database of Systematic Reviews 2018, Issue 12. Art. No.: CD011906. DOI: 10.1002/14651858.CD011906.pub2. Accessed 06 May 2021.
Gautam M, Agrawal M, Gautam M, Sharma P, Gautam AS, Gautam S. Role of antioxidants in generalised anxiety disorder and depression. Indian J Psychiatry. 2012;54(3):244-247. doi:10.4103/0019-5545.102424Griffiths K, Aggarwal BB, Singh RB, Buttar HS, Wilson D, De Meester F. Food Antioxidants and Their Anti-Inflammatory Properties: A Potential Role in Cardiovascular Diseases and Cancer Prevention. Diseases. 2016;4(3):28. Published 2016 Aug 1. doi:10.3390/diseases4030028
Mignone LI, Giovannucci E, Newcomb PA, et al. Dietary carotenoids and the risk of invasive breast cancer. Int J Cancer. 2009;124(12):2929-2937. doi:10.1002/ijc.24334
Yu N, Su X, Wang Z, Dai B, Kang J. Association of Dietary Vitamin A and β-Carotene Intake with the Risk of Lung Cancer: A Meta-Analysis of 19 Publications. Nutrients. 2015;7(11):9309-9324. Published 2015 Nov 11. doi:10.3390/nu7115463
Timoneda J, Rodríguez-Fernández L, Zaragozá R, et al. Vitamin A Deficiency and the Lung. Nutrients. 2018;10(9):1132. Published 2018 Aug 21. doi:10.3390/nu10091132
Kim EK, Kim H, Vijayakumar A, Kwon O, Chang N. Associations between fruit and vegetable, and antioxidant nutrient intake and age-related macular degeneration by smoking status in elderly Korean men. Nutr J. 2017;16(1):77. Published 2017 Dec 4. doi:10.1186/s12937-017-0301-2
Paiva SA, Russell RM. Beta-carotene and other carotenoids as antioxidants. J Am Coll Nutr. 1999;18(5):426-433. doi:10.1080/07315724.1999.10718880
Chew BP, Park JS. Carotenoid action on the immune response. J Nutr. 2004;134(1):257S-261S. doi:10.1093/jn/134.1.257S
Zsófia Houweling
Akupunktőr, Természetgyógyász
0 hozzászólás